Image default
PARKUR

Tο CineDoc επιστρέφει και μας μυεί στον κόσμο του παρκούρ

Κοινοποίηση

Ο σκηνοθέτης Πίτερ Ντέι καταγράφει τη ζωή δύο εφήβων που έχουν αφοσιωθεί στο παρκούρ, στο ντοκιμαντέρ ενηλικίωσης Off The Rails, που θα προβληθεί από το CineDoc


Tο CineDoc επιστρέφει και μας μυεί στον κόσμο του παρκούρ
Από τις 8 Φεβρουαρίου 2023, το CineDoc επιστρέφει στις κινηματογραφικές αίθουσες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης με το ντοκιμαντέρ Off The Rails. Δύο έφηβοι της αγγλικής εργατικής τάξης, ο Rikkie και ο Aiden, αφοσιώνονται στο UrbEx και στο Παρκούρ, αψηφώντας τη βαρύτητα, ελπίζοντας ότι τα εκατομμύρια likes που λαμβάνουν θα αποτελέσουν το εισιτήριό τους για να ξεφύγουν από τη βαρετή πόλη του Guildford. Όμως, το τραύμα που τους προκαλεί ο θάνατος ενός στενού φίλου, αναμοχλεύει σκοτεινές ιστορίες διαλυμένων οικογενειών και εύθραυστης ψυχικής ισορροπίας, απειλώντας να βγάλει και τους δύο…«off the rails», δηλαδή «εκτός πορείας».

«Το σώμα της ταινίας είναι η αδρεναλίνη, ενώ η καρδιά του το ζήτημα της ψυχικής υγείας. Αυτά τα αγόρια προσπαθούν να ανεβάσουν την αυτοεκτίμησή τους και να καταγράψουν την αδρεναλίνη που προκύπτει από τη δράση τους, όλη την έξαψη που προκύπτει από αυτήν. Κατά βάθος όμως, προσπαθούν να βρουν τη θέση τους στον πολιτισμό στον οποίο ζουν. Ο κόσμος τους είναι πολύ περίπλοκος», αναφέρει ο σκηνοθέτης της ταινίας.

Το ντοκιμαντέρ έκανε πρεμιέρα στο 24ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης (2022), ενώ κέρδισε το βραβείο Καλύτερης Νεοζηλανδέζικης Ταινίας στο Doc Edge και το βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ για νέους στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Pärnu (Εσθονία).

Tο CineDoc επιστρέφει και μας μυεί στον κόσμο του παρκούρ
Μετά την προβολή στις 8 Φεβρουαρίου στο Γαλλικό Ινστιτούτο, θα ακολουθήσει συζήτηση με τον Άγγελο Πουλή. Γνωστός ως πρωτοπόρος και ιδρυτής της πρώτης επίσημης ελληνικής ομάδας Παρκούρ (NSA) το 2007, ο Άγγελος Πουλής είναι αθλητής παρκούρ, πρόεδρος κριτών παρκούρ στην Ελλάδα και επίσημος κριτής της International Gymnastics Federation (FIG). Μαζί του θα βρίσκεται και ο ιδρυτής της σχολής Athens Parkour Academy, Πάνος Αλμανλής.

Λίγα λόγια για τον σκηνοθέτη Πίτερ Ντέι
Ο Πίτερ Ντέι (Peter Day) είναι παραγωγός και σκηνοθέτης, με περισσότερα από 30 χρόνια εμπειρίας στον κινηματογράφο και την τηλεόραση στη Βρετανία. Έχει αναλάβει την παραγωγή ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους, όπως TheHardStop (υποψήφιο για βραβείο BAFTA), ThePlanCamefromtheBottomUp (υποψήφιο για βραβείο Grierson) και TheJoneses (υποψήφιο για βραβείο Golden Gate), καθώς και τηλεοπτικών σειρών, όπως MadamKitty‘sCathouse (BBC), InsideGatwick (Sky) και DrugsInc (Nat Geo).

Το έργο του εστιάζει σε ανθρώπους που συχνά θεωρούνται «περιθωριακοί»: από σεξεργάτριες, επαναστάτες σέρφερς, χούλιγκανς του ποδοσφαίρου, απατεώνες της τηλεόρασης, μέχρι ιμάμηδες και εξερευνητές των πόλεων. Κάποιοι από αυτούς τους ανθρώπους έχουν εμπλακεί σε παράνομες δραστηριότητες, οι περισσότερα όχι, αλλά όλοι ζουν με κάποιο τρόπο μια ζωή που δεν είναι «κοινωνικά αποδεκτή». Μέσα από τις ιστορίες τους, αναζητά την ανθρωπιά και το χιούμορ, για να αποκαλύψει μια ζωή έξω από τα συνηθισμένα.

Γιατί ο Ντέι ενδιαφέρεται συχνά για τις ιστορίες ατόμων που ζουν στο περιθώριο; Ο ίδιος απαντά: «…Εάν μπορέσεις να βρεις τέτοιους ανθρώπους, έτοιμους να σου διηγηθούν την ιστορία τους, που έχουν κυνηγηθεί από την κοινωνία και τον τρόπο που λειτουργεί, σου προσφέρουν συχνά μια αποκαλυπτική εικόνα ενός διαφορετικού τρόπου ζωής, που ίσως ονειρεύεσαι να έχεις, ή σε εμπνέουν να ζήσεις».

Info
Εισιτήρια: https://www.viva.gr/tickets/cinema/off-the-rails-cinedoc-2023/

Facebook Event: https://fb.me/e/2CJ0rmg6w

Πρόγραμμα προβολών

8 Φεβρουαρίου στις 20:00 – Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, Αθήνα

8 Φεβρουαρίου στις 18:00 – Σταύρος Τορνές, Θεσσαλονίκη

12 Φεβρουαρίου στις 16:00 – Κινηματογράφος Δαναός, Αθήνα

Το CineDoc προβάλλει βραβευμένα ελληνικά και ξένα ντοκιμαντέρ, σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Βόλο, Αμαλιάδα. Οι προβολές συνοδεύονται από παράλληλες εκδηλώσεις, με στόχο να ενθαρρύνουν τον διάλογο και να εμπνεύσουν συλλογικές δράσεις.

ΠΗΓΗ: ertnews

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα σε freerunning και parkour;

Ομάδα Σύνταξης

Οι Έφηβοι που Κάνουν Parkour στα Ερείπια της Γάζας

Ομάδα Σύνταξης

Κορυφαίοι αθλητές του παρκούρ έκλεψαν τις εντυπώσεις στο “Ηλιούπολη Street Art Festival”

Ομάδα Σύνταξης

Leave a Comment